Over ons

Eind 2010 waren mijn partner en ik op vakantie in Tamil Nadu in India. Hier ontmoetten wij Rathappillill, Father Thomas, een priester. Hij is een aantal jaren geleden begonnen in India met een project om blinden te laten zien, middels een eenvoudige operatie. Daarom heet zijn stichting Light for the blind. Toen de Indiase overheid deze zorg op zich nam is father Thomas de hospice begonnen.

Wij waren zeer
onder de indruk
van dit
mooie project

 

Wij bezochten dit hospice in Dindigul en waren zeer onder de indruk van dit mooie project. Mensen, vooral ouderen, en geestelijk of lichamelijk gehandicapten, zonder familie of vrienden, die op straat liggen, ziek en vaak stervende zijn, uitbehandeld in het ziekenhuis, worden opgehaald en opgenomen in de hospice. Hier worden ze gewassen, hun kleding wordt verbrand. Zij krijgen nieuwe schone kleding, medicijnen en voedsel en kunnen in alle rust, waardig sterven.

Hier sterven ongeveer 5 mensen per week. Na een kleine dienst worden ze dezelfde dag begraven in een muur in verband met de hygiene.

Sommige mensen worden weer beter. Deze mensen mogen blijven wonen in de hospice. Zij doen wat zij kunnen om mee te helpen, bijvoorbeeld met de was, naai- en verstelwerk, het zeven van zand voor cement, werken in de moestuin of de varkens verzorgen. Zo hebben ook deze mensen een veilige leefomgeving en een zinvolle dagbesteding. De varkens worden verkocht en niet zelf opgegeten. Het voer voor de varkens komt van restaurants, wat er over is.

Father Thomas gebruikt de mest voor brandstof. Ook maakt hij systemen om het water te kunnen hergebruiken. Iedere patient heeft ongeveer 10 liter water nodig per dag. Hiermee wordt na gebruik de moestuin besproeid.

Carin Middendorp

Mensen,
vooral ouderen, en geestelijk
of lichamelijk gehandicapten,
die op straat liggen, ziek en vaak stervende zijn, worden opgenomen in de hospice.